18-05-13 Oud Tzum 1 - Tzum 2
“Oud Tzum 1” – Tzum 2 3-0

Zaterdag 18 mei was het eindelijk zover: de afscheidwedstrijd van Hauke en Auke van der Meulen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze aan het eind van het voorgaande seizoen gespeeld zou worden, maar Hauke was toen te geblesseerd aan zijn knie om te kunnen spelen.
Oud Tzum 1 was een selectie van spelers waar Hauke en Auke door de jaren heen mee samengespeeld hebben in het eerste elftal van Tzum. Naast beide afscheid nemende spelers waren dit Alle Tamminga jr. als keeper, Jan de Boer, Johannes de Schiffart, Albert Fennema, Titte van der Sluis en André Tamminga waren de verdedigers. De middenvelders waren Jurrien Mol, Stjepan Blazevic (speciaal voor deze gelegenheid uit zijn woonplaats Venlo gekomen!), Harmen Westra en Sybren de Groot, terwijl Philippus van der Meulen, naast Auke, de enige echte aanvaller was. De technische leiding van de oudjes was in handen van Appie de Bruin en Gerlof Gerlofsma.
Tzum 2 had als verrassing Bertus Ypenga op goal, Wilco Atsma, Jan Willem Oosterhaven, Jelle Hoekstra en Bote van der Lei vormden de verdediging, het middenveld werd bemand door Johan Kaandorp, Gerrit Hiemstra en Jacob Bosch, de aanvallers waren afwisselend DT Bosch, Tsjidsger Terpstra, Frank ter Horst, Sietze Viëtor en Jan Venema. De geblesseerde Frouke Bleeker was voor deze gelegenheid coach van Tzum 2, Hauke en André speelden immers al bij “de andere kant”.
De scheidsrechter van de dag was Meine van der Sluis, hij had maar liefst drie assistenten, te weten Gerlof Bleeker, Wytze Meinsma en Jelte Krol.

In de beginfase van de wedstrijd was het voor beide ploegen duidelijk even aftasten. De spelers van Oud Tzum 1 omdat ze nog nooit in deze samenstelling gespeeld hadden en sommige spelers de schoenen al lang in de wilgen hadden gehangen. Tzum 2 omdat er toch ook sprake was van een gelegenheidsopstelling door het ontbreken van een groot aantal spelers.
De eerste kansjes waren voor de jonkies van Tzum 2, maar keeper Alle kwam niet echt in de problemen door het onzorgvuldig afmaken van aanvallers. Gaandeweg de eerste helft kregen de oudjes weer meer het gevoel van vroeger en het gevolg was dat er bij vlagen goed gecombineerd werd. Ook zij werden gevaarlijk, maar Bertus liet zien dat hij ook best een beetje kan keepen. Na zo’n 20 minuten spelen liet Stjepan zien dat hij het voetballen nog niet verleerd is, want hij scoorde met een schot van net buiten het strafschopgebied de prachtige 1-0. Tzum 2 was even flink wakker geschud en ging op jacht naar de gelijkmaker. Het belangrijkste wapenfeit van Tzum 2 voor rust was een ziedend schot van Jan Willem dat maar net naast ging. Na een dik halfuur was het tijd voor thee.

Na de thee ging Oud Tzum 1 meteen weer goed van start, maar na wat wisselingen werd hun spel wat rommeliger. Dit kon zeker ook van het spel van Tzum 2 gezegd worden. Toch kwamen er voor hen wat kansjes, maar echt gevaarlijk werden ze maar niet.
De mooiste aanval van de middag leverde de 2-0 op. Jurrien ging er op rechts vandoor en gaf de bal strak voor, Auke mocht zijn hoofd er ongehinderd tegenaan zetten en hij knikte de bal hard tegen de touwen.
Hierna probeerde Tzum 2 nog wel druk te zetten, maar door de misverstanden en foute passes lukte het niet om een vuist te maken. Oud Tzum 1 daarentegen kreeg het, ondanks de toenemende vermoeidheid, steeds beter naar de zin. Steeds meer lukte en een zondagsschot van Harmen rolde zomaar onder keeper Bertus door, waardoor er zelfs 3-0 op het scorebord kwam te staan. Na ongeveer 25 minuten spelen werden Hauke en Auke onder applaus gewisseld. In de resterende minuten gebeurde er eigenlijk niets bijzonders meer, zodat Hauke en Auke hun laatste wedstrijd winnend afsloten. Het laatste fluitsignaal van Meine was het sein voor een bijzonder gezellige derde helft.