24-03-12 LWD Zwaluwen 6 - Tzum 1
Afgelopen zaterdag mocht Tzum 1 in de één na laatste uitwedstrijd van het seizoen aantreden tegen de Leeuwarden Zwaluwen. Thuis werd er voor de winterstop nog 2-2 gespeeld, dit was een bar slechte wedstrijd met van beide kanten slecht voetbal en vanaf de Zwaluwen zijde de hele wedstrijd aanmerkingen op de scheids. Mede gezien de huidige stand op de ranglijst (Zwaluwen nummer één na laatst en Tzum in het linkerrijtje) leek dit achteraf onnodig puntverlies. De wedstrijd van vandaag bevestigde dit.

Vanaf het begin van de wedstrijd is het Tzum geweest die het spel bepaalde op de kunstgrasmat in Leeuwarden. Vooral in de beginfase wist Tzum met verzorgd voetbal kansen te creëren en stonden de Zwaluwen continu onder druk. Klaas reageerde na ongeveer een kwartier spelen attent na een slechte terugspeelbal van een Zwaluwen verdediger en wist de bal te onderscheppen voordat de keeper hierbij kon. Na de keeper te hebben omspeelt moest de bal nog vanuit een moeilijke hoek in worden geschoten, dit werd zonder twijfel gedaan en zo stond Tzum na een klein kwartier al met 0-1 voor. Na deze goal zocht Tzum te veel en vooral te snel de aanval, waardoor het spel slechter werd en de Zwaluwen zelfs nog wat kansen konden creëren. Een minuut voor rust resulteerde dit in de grootste kans aan de Zwaluwer zijde, maar Frits, die de eerste helft keepte in verband met andere verplichtingen bij vaste keeper Ale, wist uitstekend te redden op de inzet van de spits. Hoewel we door deze redding met voorsprong de box opzochten was er bij niemand sprake van tevredenheid. Als er iets zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen zou de wedstrijd al gespeeld zijn en was het een kwestie van rustig uitspelen.

Na rust nam Tzum meteen weer het initiatief en pakten de wissels van de Zwaluwen niet echt goed uit, dit was bij Tzum wel het geval. Het was namelijk Tim die voor de 0-2 zorgde. Tim maakte zijn eerste minuten na de winterstop en was er in de tweede helft ingekomen op de voorstop. Na goed te zijn opgekomen schoot hij de bal vanaf een metertje of twintig in de hoek binnen, terwijl de keeper aan de grond genageld stond. Na deze goal was het verzet verbroken en kon Tzum door een intikker van Frits, een onderschepping en goed schot van Hendrik, en een corner van Bouwe waar drie verdedigers mis trapten uitlopen tot 0-5. In de slotminuten konden de Zwaluwen nog een eretreffer maken door een mislukte buitenspelval van Tzum.

Door de overwinning staat Tzum nu vijfde in de competitie, zijn er nog zeven wedstrijden te gaan en is de derde plaats het hoogst haalbare. Voor volgende week staat de thuiswedstrijd tegen de vedettes van Blauw-Wit op het programma. Blauw-Wit staat op de tweede plaats en doet nog volop mee om het kampioenschap. Deze wedstrijd zal een zware opgave zijn, maar met het telkens beter wordende spel van Tzum liggen er zeker kansen.

APS
Programma Za. 25 November