Der gebeure jir rare dingen
Scharnegoutum 2 – Tzum 1

29 oktober mocht het eerste van Tzum aantreden tegen Scharnegoutum 2. Omdat Tzum 1 de laatste 4 wedstrijden niet wist te winnen, was het hoog tijd om weer eens drie punten te pakken. Scharnegoutum leek hiervoor op papier niet een makkelijk doelwit te zijn, ze behaalden al 13 punten uit zes wedstrijden. Na het begin van de wedstrijd bleek ook al snel dat Tzum geen veldoverwicht had. Het spel golfde op en neer, waardoor beide teams kleine kansjes creëerden. Hoewel Tzum meer in balbezit was en bij vlagen goed voetbal liet zien, was Scharnegoutum de gevaarlijkste ploeg. Dit resulteerde na ongeveer 20 minuten spelen in het eerste doelpunt van de middag. De spits van Scharnegoutum schoot vanaf rand 16 prima binnen. Hierna was het Tzum dat telkens meer begon aan te dringen, Klaas kopte vanuit een voorzet net voorlangs en even later was het Ane Piet die één op één tegenover de keeper kwam te staan. De verdediger van Scharnegoutum wist deze kansrijke positie teniet te doen door op rand 16 Ane Piet neer te halen. De scheids, die deze middag een negatieve hoofdrol had, gaf een vrije trap en mompelde iets over dat hij geen kaarten gebruikte. Echt grote kansen hebben beide partijen hierna in de eerste helft niet meer gehad.

Tzum wist wat er de tweede helft moest gebeuren en zette, nadat de thee weer nieuwe energie had gegeven, de tegenpartij dan ook meteen goed onder druk. Tzum kreeg hierdoor de wedstrijd redelijk in handen en het was dan ook wachten totdat de 1-1 zou vallen. De kansen, die Ane Piet en Klaas kregen, werden niet verzilverd. Aan de andere kant werd een voorzet vanaf de achterlijn door de spits van Scharnegoutum verkeerd ingeschat door gelegenheidskeeper Reinout, waardoor het uit het niets 2-0 werd. Even later ging Bouwe iets te gretig voor de bal, gleed hij uit en raakte hij de keeper van de tegenstander ietwat ongelukkig. Vanuit het niets bleek de scheids plotseling kaarten bij zich te hebben en gaf Bouwe de gele kaart. Doordat de scheids de hele wedstrijd door al wazige en pietluttige beslissingen had genomen, raakte Bouwe zijn beheersing kwijt en liep met zijn schouder bij de scheids op, wat hem meteen zijn tweede kaart opleverde. Met tien man wist Tzum nog steeds de bal goed in de ploeg te houden, maar de overwinning kwam voor Scharnegoutum niet meer in gevaar. In de laatste twee minuten kwamen Hendrik en een speler van Scharnegoutum ten val door een duel, wat op één of andere manier kortsluiting in het hoofd bracht bij de speler van Scharnegoutum. Hij besloot nadat hij was opgestaan vol op Hendrik, die nog op de grond lag, in te schoppen. Het relletje dat hierna volgde was ook meteen het einde van de wedstrijd. De scheids vond niet dat de speler van Scharnegoutum een kaart had verdiend. Het is jammer dat de wedstrijd, waarin geen sprake was van veel onsportiviteit, door de arbitrage kon veranderen in een duel met een nare nasmaak. Na de wedstrijd heeft een goed gesprek met de scheids er wel voor gezorgd dat de kaart voor Bouwe weer werd ingetrokken.

AP