18-09-10 Tzum 1 – Hielpen 1
Tzum 1 mocht voor het eerste dit jaar een thuiswedstrijd in de reserveklasse spelen. Net als voorgaande jaren in de standaardklasse beginnen de thuiswedstrijden van Tzum 1 half drie. Al snel in de wedstrijd merkten we dat overige zaken er heel anders aan toegaan. Zo hebben we weer te maken met een clubscheidsrechter, moeten we zelf het spel maken en beginnen tegenstanders de wedstrijd soms met andere intenties dan het pakken van de drie punten. Dit vergt aanpassingen van ons als spelers die niet van de één op andere wedstrijd kunnen worden gedaan.

Na een goede voorbereiding kon het spel beginnen met de volgende basiself:
Jacob
Justin-Bouwe-Wilco-Erwin
Harmen-Edwin-Frits-Johan
Reinout-Sjoerd
De reservebank werd warm gehouden door Romke, Ane Piet en de in uiterste nood inzetbare Klaas.

Vanaf het begin was duidelijk dat Hielpen vandaag op de counter zou loeren en dat Tzum het spel moest maken. Hier moeten we allemaal nog aan wennen, omdat we vorige seizoenen vaak genoodzaakt waren te verdedigen. Het zelf in bezit hebben van de bal en het daarbij behorende combinatiespel wat coach Appie graag wil zien zit er nog niet echt in, hierdoor ziet het er nog niet allemaal even goed uit en is het moeilijk om de defensie van de tegenpartij heel lastig te maken. Dit was ook tijdens deze wedstrijd het geval. Gelukkig kunnen we hier het hele seizoen nog aan werken. De eerste kans van de wedstrijd was voor hielpen, die de counter goed uitspeelde. Een goede redding van keeper Jacob voorkwam gelukkig dat er werd gescoord. Hierna was het Tzum dat hier en daar een speldenprikje kon uitdelen. Sjoerd wist na een aantal kansjes de score uiteindelijk ook te openen, door in de rebound de bal uit de lucht in één keer met een mooi schot over de keeper heen te plaatsen. Voor rust wist Frits de score te verdubbelen na een mooie actie.

Enkele spelers van Hielpen zagen hun voorspelling uitkomen, daar ze voor de wedstrijd al meedeelden dat ze niet konden winnen. Met zo’n instelling is dat altijd een lastig verhaal natuurlijk. Helaas zette deze frustratie zich om in het continu bekritiseren van de scheidsrechter. Bij voorbaat de handdoek al in de ring gooien en dan de scheidsrechter hiervan de schuld geven is natuurlijk een makkelijke keus. Zolang dit binnen de het toelaatbare wordt gedaan is er dan ook niet zoveel aan de hand. De verwensingen en scheldwoorden die hierbij werden gebruikt waren echter van een niveau dat wij niet gewend waren. In de standaardklasse zouden zulke beledigingen al snel met een kaart worden beoordeeld. De spelers van Tzum raakten hierdoor zelf ook gefrustreerd en er werd daardoor telkens slechter gevoetbald. Hielpen wist daarom na enige tijd in de tweede helft ook te scoren. Deze 2-1 stand werd al snel teniet gedaan door Bouwe, die de bal netjes binnenschoot. Niet veel later viel ook de 4-1 via Romke, die volgens de vlagger van Hielpen buitenspel stond. De scheidsrechter liet terecht doorspelen en de bal kon worden binnengetikt door Reinout.

Dit was voor enkele spelers van Hielpen de druppel en spelers van Tzum lieten zich hierin meegaan. Zo kon het op onverklaarbare wijze dan ook nog 4-3 worden en was het de laatste 5 minuten ook nog even spannend. Een redding van Jacob in de laatste minuut voorkwam dan ook een remise. .
Programma Za. 1 december;

08.45 Workum JO9-1 - Tzum JO9-1