30-10-10 Tzum 1 - Bolswardia 1

Aanval: F. Hoekstra en A.P. Strikwerda
Wissels: S. Didden en J. Kaandorp
Trainer: Appie de Bruin

TZUM - Vandaag stond het treffen met Bolswardia op de agenda; een belangrijke wedstrijd. De ploeg
uit Bolsward speelt tot dusver een goede competitie en dingt mee naar de koppositie.
Hetzelfde geldt voor Tzum, wat aan kop staat met drie punten voorsprong op en één wedstrijd meer gespeeld dan Bolswardia. Wat er deze dag gebeuren moest, kan eenieder op zijn/haar vingers
natellen...

1ste helft

Met bovenstaande opstelling werd er afgetrapt. Tzum opende sterk, wat binnen vijf minuten resulteerde in een 1-0 voorsprong. Frits werd bereikt met een balletje tussen de verdedigers door en wist beheerst de keeper te passeren. Nog geen vijf minuten later bracht een corner van Tzum een kans voor Ane Piet. Die wist met een (snoei)hard schot de verf van de lat af te laten spatten. Wat een begin: een 1-0 voorsprong en de 2-0 op de schoen!

Helaas wist Tzum deze lijn niet door te zetten en sloeg 360 graden om, wat een rommelig vervolg van de wedstrijd opleverde. Na vijftien minuten werd Eric naar de kant gehaald, omwille van een "oude" blessure. Sjoerd nam zijn positie op het veld over.
Ergens richting het einde van de eerste helft, werd Tzum wakker geschud door een penalty. Na het onhandige wegwerken van Justin binnen het strafschopgebied, greep Jan Willem in door een speler van Bolswardia aan het shirt te trekken. De scheidsrechter vond dit voldoende om een penalty voor te geven. Gelukkig voor Tzum, blijkt Harmen een penaltykiller. Hij wist de ingeschoten bal behendig uit de rechterhoek van het doel te stoten.

Spijtig genoeg werd ook na deze dreiging het (voetballend) niveau van de eerste tien minuten niet meer gehaald. Het fluitsignaal voor rust kwam dan ook als geroepen.

Rust
Eenmaal in de kleedkamer, was iedereen het er over eens dat het voetbal beter moest (mochten we vandaag willen winnen). Appie, zo wijs als hij is, besloot hier geen woorden aan vuil te maken.
De wissels: Romke eruit, Johan op zijn positie.

2de helft
De tweede helft begon eigenlijk exact hetzelfde als hoe we eindigden; slordig en onsecuur. De tegenstander wist hier, helaas, nu wel succesvol gebruik van te maken. Een foutief hakje van Reinout, resulteerde in een gevaarlijke situatie. De bal belandde tussen de spits van Bolswardia en Bouwe in, die het duel verloor. Hierdoor kwam de spits oog in oog te staan met Harmen, die ditmaal wel werd gepasseerd: 1-1.

Waren we nu dan eindelijk wakker geschud?
Het leek erop dat dit het geval was, omdat Tzum eindelijk weer eens gevaarlijk wist te worden.
Sjoerd werd via de linkerflank van het veld weggestuurd met de bal en met een verdediger op zijn hielen. Deze wist zich niet te beheersen en haalde Sjoerd neer rond het strafschopgebied: vrije trap.
Frits voelde zich geroepen om deze "klus te klaren" en nam plaats achter de bal. Hij wist de bal zuiver, de muur passerend, in de linkerbovenhoek van het doel te plaatsen. 2-1. Een prima vrije trap en de voorsprong weer in handen van Tzum.

Halverwege de tweede helft werd Jan Willem voor Eric gewisseld.

De resterende vijftien minuten van de tweede helft leken de beslissing voor Tzum te brengen. Ane Piet werd de diepte ingestuurd met een zuivere pass. Hij wist overzicht te bewaren en zag Sjoerd opkomen voor het doel. Na het prima afleggen van de bal door Ane Piet, wist Sjoerd de bal beheerst binnen te schieten. 3-1.

Opluchting bij de mannen van Tzum en de koppositie in zicht. Maar niets is minder waar: het werd toch nog spannend. In de laatste minuten van de wedstrijd begon Tzum weer ongeorganiseerd te voetballen, waardoor er gaten vielen. Een speler van Bolswardia was zo slim om in de gaten te gaan lopen, waardoor hij van dichtbij kon uithalen op het doel. Het schot was hard tegen de onderkant van de lat en liet Harmen kansloos: 3-2.
Nu werd het alsnog onnodig spannend en moest Tzum zich nodig gaan reorganiseren. Dit gebeurde (noodgedwongen) dan ook en Tzum wist de wedstrijd uit te voetballen.

Al met al een verdiende zege, maar een moeizame. Wil Tzum de koppositie blijven behouden, dan zal het consequenter moeten worden. Niet bij vlagen goed voetballen: negentig minuten goed voetballen. Alleen dan komt het nostalgische ritje op Gerrit's tractor met kar in zicht!