09-10-10 Tzum 2 - Rood Geel 4
De omstandigheden in Tzum waren prima op zaterdag 9 oktober. Een pas gemaaid veld, zonnetje er bij en een licht briesje voor de verkoeling. Tegenstander was vandaag Rood Geel 4. Deze ploeg had, net als Tzum 2, nog maar 1 punt uit 4 wedstrijden gehaald. Zo vroeg in het seizoen dus al een zogenaamd 6-puntenduel. Andre had de volgende beginopstelling bedacht om de 3 punten in Tzum te houden. Op doel Jordy, Johannes, Hauke, Frouke en Albert vormden de achterhoede, het middelveld met Bauke, Geart en Gerrit, terwijl Frank, Durk Tjeerd en Sietze voor het gevaar voorin moesten zorgen. Simon, Wybren, Jan en Jildert zaten eerst op de bank. In zijn praatje voorafgaand aan de wedstrijd gaf hij dat goed beginnen niet genoeg was, maar dat de hele wedstrijd goed spelen van belang is.

Eenmaal begonnen bleek dat Tzum er niet veel van brouwde. Slordig in de opbouw, te veel passes die niet aankwamen en aanvallend kon er geen druk op de Leeuwarder achterhoede gezet worden. Rood Geel speelde ook niet geweldig, maar waren wel veel feller. Zij kwamen dan ook na ongeveer een kwartier spelen op voorsprong. Even leek Tzum hierdoor wakker geschud, want het wist zowaar een paar aanvallen op te zetten. In deze periode mocht Hauke vanaf even buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. De keeper wist zijn inzet te keren, maar de rebound werd door de attent ingelopen Geart binnengeschoten. Met de 1-1 op het bord liet Tzum de wedstrijd toch weer uit de handen lopen. Knullig verdedigen en een niet goed dichtklappende buitenspelval leverden de 1-3 achterstand bij rust op.

In de rust wees Andre de spelers erop dat er van deze tegenstander niet verloren hoefde te worden. Dit wist de ploeg natuurlijk ook wel, maar dan moest er na rust wel uit een ander vaatje getapt worden. Wat wisselingen na de rust in de Leeuwarder ploeg deed hun spel geen goed, terwijl dit voor Tzum juist andersom gold. Tzum gooide er wat meer energie in, zonder hierbij tot groots spel te komen. Wel leverde dit een paar goede kansen op en na ongeveer een kwartier de aansluittreffer. Wijbren kopte de voorzet van links keurig binnen. Tzum bleef aandringen, al moest het wel blijven opletten bij de schaarse uitvallen van de Leeuwarders. Toen Sietze een kwartier voor tijd de 3-3 binnenschoot leek er wat te knakken bij Rood Geel. Tzum rook de overwinning en zou deze ook halen. Hauke wist de terecht door scheidsrechter Fokke van der Veen toegekende penalty feilloos te benutten. De eerste overwinning van het seizoen was binnen, maar dit leidde niet tot vreugdetaferelen in de Tzummer kleedkamer. Het besef dat er heel matig gespeeld was overheerste.

Volgende week naar Harlingen tegen Zeerobben 3. Dan zal het wel anders moeten.