06-11-10 Franeker 4 - Tzum 1
Dankzij het herfstachtige weer van de afgelopen week werden er veel competitiewedstrijden afgelast. Er werden slechts 3 wedstrijden gespeeld in de 5e reserve klasse, waaronder Tzum 1 tegen SC Franeker 4. Het strakke kunstveld in Franeker zou de perfecte basis moeten zijn voor een mooie derby, ondanks een overheersende uitslag was het geen hoogstaand voetbal wat beide teams lieten zien. Het werd 7-1 voor Coach Appie en zijn legioen en zo wist Tzum weer drie punten mee naar huis te nemen.

De opstelling als volgt:

Doel: R. Dijkstra
Verdediging: J. van Abbema, B. Strikwerda, K. Meinsma en E. Hoekstra
Middenveld: H. Westra, W. Atsma, F. Hoekstra en J. Kaandorp
Aanval: S. Didden en A.P. Strikwerda
Wissels: E. van Alphen, Marco ter Horst, J. Willem en R. Dunnewind
Trainer: Appie de Bruin

Het spreekwoord: ´na regen komt zonneschijn´, was zeker van toepassing op de wedstrijd van afgelopen zaterdag, zo werd er met een heerlijk herfstzonnetje afgetrapt in Franeker.

Het is voor Tzum even wennen om het spel onder controle te krijgen op het kunstveld, maar binnen tien minuten wordt het gevaarlijk op de helft van Franeker. Ane piet krijgt de bal handig aangespeeld en weet met een actie een speler te passeren om vervolgens de 1-0 te verzilveren. Het begin van een lange wedstrijd voor SC Franeker is een feit, want niet veel later vallen de tweede en de derde goal. Onze laatste man Bouwe mag deze beide op zijn naam zetten.

Tzum komt na ongeveer 30 minuten spelen op een voorsprong van 3-0. SC Franeker is het zat en zet iets meer pressie, zodat een spits tot aan de 16 meter rand mag lopen om zo een schot op doel te brengen. Onze keeper, die ten eerste te ver uit zijn doel staat, ten tweede zijn sprong niet helemaal juist weet te timen en ten derde wellicht iets teveel met de omgeving bezig zou zijn kan dit schot niet stoppen. De 3-1 is een feit.
Ondertussen is Klaas gewisseld voor Edwin, vanwege een oude blessure en zo komt Wilco op klaas zijn positie en neemt Edwin het middenveld over.

Na nog een kwartier te spelen mag Ane piet nog de 4-1 maken en zo gaat Tzum met een heerlijk bakje thee de rust in.

Appie moet het veld in de tweede helft ietwat omgooien, omdat Wilco aangeeft niet meer te kunnen spelen vanwege een (lichte) blessure aan zijn knie. De opstelling in de tweede helft:

Doel: R. Dijkstra
Verdediging: J. van Abbema, B. Strikwerda, F. Hoekstra en E. Hoekstra
Middenveld: H. Westra, M. ter Horst en R. Dunnewind
Aanval: S. Didden en A.P. Strikwerda
Wissels: J. Willem en J. Kaandorp

In de rust gingen de verhalen rond dat bij Franeker een halve selectie op was komen dagen en vandaar zijn spel vandaag niet kon spelen, zoals het normaal zijn spel zou spelen.
Ook de tweede helft werd dit weer bewezen. Franeker weet simpelweg geen tegenstand te bieden tegen het niet geweldig spelende Tzum. Net als in de eerste helft komen de passen zwak of helemaal niet aan waar beide teams last van hebben.
Tzum heeft echter als voordeel dat het die zaterdag ‘doelpuntendag’ is door de gemakkelijk scorende gebroeders Strikwerda. Bouwe mag vanuit zijn laatste-man-positie rustig de 5-1 maken en uiteindelijk zou hij ook nog zorgen voor het laatste doelpunt: de zevende treffer. Daartussenin mag ook invaller Marco nog een doelpunt maken (6-1).

De Scheidsrechter besluit dat het welletjes is geweest en geeft het eindsignaal.
Conclusie: Een rustige dag voor de keeper van Tzum, met daarentegen een zeer hectische negentig minuten voor de keeper van Franeker.

Tzum stal voor de 7e keer de drie punten en weet zo de koppositie te behouden. Aankomende zaterdag zal Tzum 1 het thuis opnemen tegen Workum. Ook bij deze wedstrijd bent u van harte welkom!

Reinout Dijkstra