27-03-10 Tzum 2 - Oeverzwaluwen 4
Oeverzwaluwen 4 te sterk voor Tzum 2

Zaterdag 27 maart kwam het vierde elftal van de Oeverzwaluwen naar Tzum om het op te nemen tegen Tzum 2. Het was allang lente, maar het weer was een beetje herfstig: een stevige wind en een grijze lucht, waar regen uit dreigde te komen. Gelukkig viel dat pas na afloop van de wedstrijd. Bovendien was het veld nogal hobbelig, zodat er niet gesproken kon worden van perfecte omstandigheden voor een goede pot voetbal. Toch gaat het te ver om de wel heel zwakke opening van de wedstrijd aan deze omstandigheden te wijten.

De eerste helft begon, zoals gezegd, met twee zeer zwak spelende ploegen. Er waren meer foute passes dan goede en steeds werd er voor een verkeerde oplossing gekozen. Oeverzwaluwen herstelde zich na een kleine twintig minuten spelen als eerste. De combinatie begonnen bij hen wat beter te lopen en ook kwamen er een paar kansjes. Een vrije trap van net buiten het strafschopgebied werd ineens op doel geschoten en deze was keeper Jacob Bosch te machtig. Hij wist de bal nog wel te raken, maar niet over de goal te duwen, 0-1 derhalve. Klungelig uitverdedigen door Tzum werd even later koel afgestraft door de Koudumers en zo stond er 0-2 op het scorebord. Nu begonnen de Tzummers te begrijpen dat er wat moest gebeuren en ook zij kregen wat kansjes. Eén daarvan was een hele grote. Na een handsbal in het strafschopgebied mocht Frouke Bleeker een penalty nemen. Zijn inzet werd was niet ver genoeg de hoek in en zo kon de Koudumer keeper tegenhouden. Ook de tweede inzet was voor de keeper. Erg jammer, want dit had Tzum weer terug in de wedstrijd kunnen brengen. In de rest van de eerste helft golfde het spel wat op en neer, gescoord werd er niet meer. Ruststand 0-2.

Na de rust kwam Tzum sterk uit de kleedkamer. Met de wind in de rug werd Oeverzwaluwen goed onder druk gezet en er kwamen ook kansen. Een sterk ingevallen Albert Fennema moet hierbij even met name genoemd worden. Hij bestreek de hele linker kant. Doordat de afwerking steeds onnauwkeurig en te gehaast was werd er niet gescoord. Tzum bleef in deze tweede helft een stuk beter spelen dan in de eerste, maar de bal wilde niet in het netje. Aan de andere kant wisten de Koudumers er regelmatig gevaarlijk uit te komen. Uit één van deze uitvallen wisten ze zelfs de 0-3 te maken. Het antwoord van de Tzummers was er razendsnel. Uit de mooiste aanval van de middag mocht Wybren Zijlstra van dichtbij de 1-3 binnentikken. Tzum probeerde het hierna nog wel, maar verder dan een bal op de lat en een kopbal net naast van Albert kwam het niet. Een onnodige 1-3 nederlaag was het resultaat. Onnodig, maar niet onverdiend, omdat Oeverzwaluwen over de gehele wedstrijd toch wat gemakkelijker voetbalde en ook de betere kansen wist te creëren.

Zaterdag 16 November

14:30u Tzum 1- Ons Sneek 3