06-03-10 Blija 1 - Tzum1
Tzum pakt 3 punten tegen Blija

Afgelopen zaterdag heeft het vlaggenschip van Tzum weer eens een overwinning geboekt, in en tegen Blija werd er gewonnen met een minimaal verschil, 0-1.

Op deze koude dag moest er aangetreden worden tegen Blija, dat tweede staat in de competitie met 2 punten achterstand op koploper Wardy, waar vorige week verlies werd geleden, 0-4.
Voor Blija staat er een kampioenschap op het spel en voor Tzum is een punt(en) broodnodig, om niet geheel laatste te eindigen in de competitie.

Blija begon fel aan de wedstrijd, wat al snel een paar kleine mogelijkheden opleverde, zoals een paar schoten van afstand, die gemakkelijk werden gevangen door Reinout Dijkstra, onze keeper voor vandaag.
Ook Tzum kwam er een paar keer goed uit, Romke en Redmar die goede loopacties hadden, kregen de ballen goed in de loop mee en konden daar een voorzet uithalen. Na 10 minuten spelen kwam Tzum op een onverwachte voorsprong. Door een vrije trap van Harmen die bij Frits terecht kwam en de bal goed mee gaf aan opgekomen Justin, die de bal panklaar neerlegde voor Redmar, die zo binnen kon tikken. 0-1 voor Tzum.
Na deze goal werd er steeds meer druk gezet door Blija, maar grote kansen kregen ze niet, want Tzum stond goed opgesteld, zowel in de verdediging als op het middenveld. Veel van hun voorzetten, vooral vanaf de rechterzijde, werden simpel gevangen door Reinout. Tzum had nog een mogelijkheid op de 0-2. Ane Piet werd de diepte in gestuurd, de doelman van Blija was echter eerder bij de bal maar raakte de bal helemaal verkeerd. Hierdoor kwam de bal bij Frits in de voeten terecht. Frits moest in één keer schieten om de bal er in te krijgen, wat niet helemaal lukte, de bal verdween ruim naast het doel.

Tweede helft:
In het tweede bedrijf was Blija veelvuldig aan de bal, Tzum stond de gehele tweede helft onder druk. Soms kwam Tzum er met een counter uit, uit één van die counters werd een penalty versierd door Wilco. Ane Piet kreeg de bal diep gespeeld en bracht hem bij Wilco, die achter zijn man vandaan kwam en meteen werd gevloerd net binnen het 16 meter gebied. Geen twijfel bij de scheidsrechter en de bal werd op de stip gelegd. Bouwe mocht deze strafschop nemen. De bal werd niet goed genoeg ingeschoten en kwam via de doelman op de paal terecht, dus geen 0-2 voor Tzum.
Hierna ging Blija steeds meer drukken, ze moesten winnen om in het spoor te blijven van koploper Wardy, maar met veel karakter bleef Tzum knap overeind staan. Zo werd er de laatste 20 minuten ook zeer slecht gevoetbald, Tzum dat niet goed wist wat ze met de bal moesten doen en Blija wist niet hoe ze kansen konden creëren. Na een lange blessuretijd werd er eindelijk afgefloten door scheidsrechter H. Zwart. En gingen de punten mee naar huis.

Opstelling: R. Dijkstra. J. van Abbema, B. Strikwerda, J. W. Oosterhaven, E. Hoekstra. R. Dijkstra, H. Westra, W. Atsma, R. Dunnewind. F. Hoekstra en A. P. Strikwerda.

Verslag: Klaas Meinsma