06-02-10 Oudega 1 - Tzum 1
Tzum 1 tegen Oudega 1 onbeslist
Tien minuten later dan gepland kon de aftrap dan toch plaatsvinden. Het Oudega waar Yko’s TomTom ons naartoe bracht, was niet het Oudega waar wij vandaag dienden te spelen. De 11 merentocht was bijna een feit toen we uiteindelijk bij de club terecht kwamen waar ons huidige coach, Jelle Kievit, volgend jaar zijn visie aan de groep over zal proberen te brengen. Oudega 1 staat net als Tzum 1 derde van onderen in de zesde klasse A
.

Met een voor Tzum’s begrippen ruime selectie van 13 man, konden we de wedstrijd na een korte warming-up beginnen. Omdat het een oefenwedstrijd was, werd van tevoren afgesproken de eerste helft met een 4-3-3 opstelling te spelen en de tweede helft met een 4-4-2. Na de eerste 10 minuten wat af te tasten werd telkens meer duidelijk dat Tzum niets onder deed voor Oudega en het niveau redelijk gelijk was.

Tzum wist iets meer druk op de Oudega defensie te houden, waardoor een licht overwicht voor ontstond. Toch was het Oudega dat als eerste wist te scoren. Een terugkopbal van Bouwe naar gelegenheidskeeper Harmen glibberde uit zijn handen en kon zo in worden getikt door een speler van Oudega. Gelukkig bewaarde Tzum de rust na deze tegengoal, zodoende kon de gelijkmaker redelijk vlot worden aangetekend. Yko werd in de zestien uit evenwicht gebracht en wist hier wel raad mee; penalty. Bouwe schoot hem netjes binnen (bekijk het filmpje, gemaakt door een Oudega supporter). 1-1. Nog een vrije trap van Yko net buiten de zestien kon de 2-1 betekenen. Ane Piet kon zijn hoofd er alleen net niet tegenaan zetten bij de tweede paal.

Ruststand 1-1

De 4-4-2 opstelling waar Tzum mee uit de box kwam was voor de meeste spelers van Tzum even wennen. Daarom waren de eerste minuten van de tweede helft wat rommelig. Oudega kreeg de wedstrijd telkens meer onder controle door een extra man door te schuiven. Ook was de fysiek sterke spits van Oudega een plaag voor Erwin, die de tweede helft Jan-Willem zijn plaats als voorstopper had ingenomen. Een paar goede kansen voor Oudega werden door puik keeperswerk van Harmen niet omgezet in doelpunten, de echte scherpte ontbrak ook bij de spitsen van Oudega.

Jan-Willem kwam na 20 minuten in de tweede helft weer op de voorstop positie en liet zich fysiek niet aftroeven door de spits. Hierdoor had Oudega geen echte afspeelmogelijkheid meer voorin en kon Tzum het laatste kwartier naar hun hand zetten. Dit laatste kwartier was volledig voor Tzum, de afstandschoten waren echter van het niveau lik m’n vestje, als de balvanger werd geraakt was het een goed schot. Onder leiding van de prima fluitende scheidsrechter, die het de tweede helft nog even aan de stok kreeg met Jelle over een vermeende handsbal (zie filmpje) ,eindigde deze wedstrijd dan ook in de redelijk terechte 1-1 stand.

In de voorbereiding van volgend seizoen zou dit weer een mooie krachtmeting zijn voor beide teams.
Zaterdag 23 November

14:30u Bolsward 3 - Tzum 1