26-09-09 VCR 1 - Tzum 1
Zaterdag 26 september 2009, VCR - VV Tzum, 2-0

In plaats van een lange rit en een last minute instructiesessie besluit Jelle voor de uitwedstrijd tegen VCR uit Rinsumageest voor een andere opzet te kiezen. We beginnen dit keer in de kantine met het verhaal van de coach om vervolgens in alle rust richting Rinsumageest te vertrekken.

Het doel is duidelijk vandaag, punten ten koste van alles. Door de afwezigheid van Frits (personeelfeest) en Erwin (familiedag) kiest Jelle vandaag voor een 4-4-2 opstelling.

doel: Johan Hettema
verdediging: Redmar, Bouwe, Klaas en Sjoerd
Middenveld: Justin, Harmen, Wilco, Yko
Aanval: Reinout en Ane Piet

Wissels: Johan Kaandorp en Jan Willem.

Het begin van de wedstrijd is licht voor VCR. Met een aantal lange ballen 'over de hele' is men een aantal malen redelijk gevaarlijk. Uiteindelijk toch niet gevaarlijk genoeg, want Johan houdt het doel schoon.
Tzum wil zo snel mogelijk vanuit de achterste linie de spitsen bereiken om zo het gevaar zover mogelijk van het eigen doel te houden, maar doordat de aanval niet voldoende steun krijgt, verzuipt het middenveld en is het spel iets te voorspelbaar.
Tzum heeft moeite elkaar te vinden door slordige passing en balverlies, met name op de helft van VCR. Toch komt Tzum er een aantal malen goed uit en zijn er mogelijkheden voor o.a. Wilco en Harmen, maar het moeilijk bespeelbare veld (veel wit zand opgebracht) voorkomt dat de schoten veel gevaar opleveren.

VCR is voornamelijk gevaarlijk bij omschakelingen en dan via lange ballen waar vooral de linkerkant van Tzum het moeilijk mee had. Yko krijgt een aantal malen het rugnummer van zijn tegenstander te zien, maar VCR straft dit vooralsnog niet af. Op het moment dat Tzum steeds meer het initiatief neemt wordt een tikkie terug van Redmar Tzum fataal. Waar Redmar een medespeler verwacht schuift hij zo de bal in voeten van een VCR speler. Deze kan zijn medespeler vrij in de diepte sturen om te gaan scoren met een bekeken schuiver. 1-0. Wederom een persoonlijke fout die Tzum achter de feiten aan doet lopen.

In de pauze gooit Jelle het aanvalsplan om. van 4-4-2 gaan we 3-4-3/3-5-2 spelen. Één-op-één achterin, iedereen bij balverlies een vaste man en volledige druk op de tegenstander. Het blijkt een goede strategie want VCR is compleet de weg kwijt in de eerste 20 minuten van de tweede helft. Het levert een aantal mogelijkheden op voor Tzum, maar eigenlijk maar één echte grote kans, voor Reinout. Hij mag vrijwel ongehinderd doorgaan op de keeper, maar komt te kort in de afronding. 'Krekt net' is ook de term die past bij de overige mogelijkheden.
De nieuwe strategie blijkt wel te werken, maar het kost ook erg veel energie. Daardoor kan VCR een aantal malen de weg naar voren vinden met scherpe counters. Johan Hettema houdt Tzum echter in de race met een aantal uitstekende reddingen.

Met steun van de scheidsrechter blijft Tzum op jacht gaan naar de gelijkmaker. Jan-Willem komt in het veld voor Yko. Het spel gaat nu steeds meer op en neer. De vermoeidheid slaat toe, de concentratie verslapt en de gelijkmaker blijft uit. Uiteindelijk komt VCR op 2-0 door een scherpe counter, de nekslag voor Tzum. Dit is ook de eindstand. Wederom geen punten, echter toch wel lichtpunten aldus Jelle. Het is een kwestie van tijd dat de eerste punten binnengehaald worden.

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Blija op het programma.

Yko de Jong
Zaterdag 16 November