19-09-09 Tzum 2 - Makkum 4
Tzum 2 te sterk voor Makkum 4

De tweede wedstrijd van het tweede elftal van de VV Tzum vond plaats onder wat aparte omstandigheden. Het kwik liep op tot ver boven de 20 graden en er was weinig wind. Warm weer om te voetballen dus. De opstelling maken was weer een hele puzzel voor leider Andre Tamminga, maar dit zal wel een wekelijks terugkerend fenomeen worden, zo mag gevreesd worden. Jordy op doel zetten was niet een moeilijk besluit. De achterhoede met Hauke en Wietze centraal en Geart en Albert op de backs bleek goed bestand tegen de Makkumer aanvallen. Het middenveld met Simon, Frank, Wiebren en Henk Jan leek op papier nogal aanvallend ingesteld, terwijl Dirk Tjeerd en Jildert de beide spitsen waren. Eric en Daniël vormden de (Hi)Tzummer bank. Door veel door te wisselen heeft iedereen voldoende speeltijd kunnen krijgen. De gewonden van vorige week, Johannes en Frouke konden er gelukkig ook weer bij zijn, al was het niet binnen de lijnen. Johannes als grensrechter en Frouke als toeschouwer/verslaggever.

Makkum had al twee wedstrijden in de benen en begon dan ook wat beter aan de wedstrijd dan Tzum. Vooral op het middenveld was het voor een aantal spelers van de thuisploeg duidelijk even wennen. Tot echte scoringskansen voor Makkum leidde dit niet. Na de beginfase nam Tzum het initiatief over. Halverwege de eerste helft mocht Tzum een corner nemen. Alhoewel deze niet al te best genomen werd kreeg de Makkumer afweer de bal maar niet weg en kwam de bal uiteindelijk voor de rechter van de mee opgekomen voorstopper Wietze. Hij schoot de bal hard binnen en zette zo de 1-0 op het bord. In het restant van de eerste helft waren er nog wat kansjes over en weer, maar gescoord werd er niet.

De thee bleek de Makkumers het beste gesmaakt te hebben. Zij zetten meteen druk op de Tzummers en wisten ook tot wat kleine kansjes te komen. Gelukkig voor de gastheren kon keeper Jordy de goal schoonhouden. Gaandeweg de tweede helft veranderde het spelbeeld weer. Tzum werd weer de bovenliggende partij en wist dit overwicht 20 minuten voor tijd te verzilveren. Daniël nam een door scheidsrechter Gerrit Politiek toegekende vrije trap snel op de inlopende Eric en deze wist zich net buiten het strafschopgebied vrij te spelen. Zijn harde uithaal verdween prachtig in de kruising: 2-0. Hierna probeerde Makkum nog wel wat terug te doen, maar de warmte begon zijn tol te eisen. Ook de Tzummer hadden de puf niet meer om door te zetten en koesterden de voorsprong. 2-0 was dan ook de eindstand van deze sportieve wedstrijd.

Volgende week naar Witmarsum om het tegen het derde van Mulier op te nemen. Dan zal blijken of de zwaluw van vandaag ook een mooie zomer inluidt.

Frouke Bleeker
Zaterdag 10 Oktober