17-10-09 Oeverzwaluwen 4 - Tzum 2
Tzum 2 vergeet punten mee te nemen bij Oeverzwaluwen 4

Zaterdag 17 oktober 2009 was een mooie herfstdag en de dag dat Tzum 2 naar Koudum mocht om het op te nemen tegen het vierde elftal van de Oeverzwaluwen. Het leek er eerst op dat we met maar net genoeg mensen zouden moeten vertrekken. Eenmaal zittend in de kleedkamer bleek dat er maar liefst vijftien spelers beschikbaar hadden voor Tzum 2. Moest leider Andre toch weer puzzelen om iedereen aan speeltijd te helpen.

De eerste helft speelden de Tzummers tegen de wind in. Uitverdedigen is dan wat moeilijker, zeker als dit door de lucht gebeurt. Er werd wel geprobeerd over de grond te spelen, maar de bal vasthouden viel niet mee. Toch kwamen er in dit eerste deel van de wedstrijd kansen, grote kansen. Jelle Hoekstra, op zijn vertrouwde rechtshalf stekkie, wist keer op keer op te stomen en een goede voorzet af te leveren, maar net zo vaak werd er geen gebruik van gemaakt. Ook via een aanval door het midden kwam Tzum een paar keer alleen voor de keeper, maar ook deze kansen bleven onbenut. Oeverzwaluwen speelde met de wind in de rug veel de lange bal en met een aantal snelle spelers in hun ploeg leidde dit tot een paar mogelijkheden, maar nog vaker werkte de Tzummer buitenspelval naar behoren. Toch kwamen de Koudumers op 1-0 toen de scheidsrechter besloot een keer niet te fluiten voor buitenspel. De wel degelijk buitenspel staande speler nam het presentje dankbaar in ontvangst door te scoren.

De tweede helft begon Tzum eindelijk echt te voetballen. Door goedlopende combinaties kwamen er kansen, maar net als voor rust werden die in eerste instantie gemist. Na ongeveer een kwartier spelen in de tweede helft werd het dan toch 1-1. Sietze Viëtor wist de bal vanaf de rand van het strafschopgebied binnen te schieten.
Op het moment dat de Tzummers de wedstrijd in hun voordeel hadden moeten beslissen kantelde deze de andere kant op. Een paar Oeverzwaluwen spelers begonnen wat te provoceren en het duel werd wat onvriendelijker. In plaats van te voetballen gingen enkele Tzummers in op het vervelende gedrag van de tegenstanders. In deze minuten wist Oeverzwaluwen een corner te benutten en, na een onbestrafte Koudumer overtreding, zelfs de 3-1 te maken. De sfeer in het veld werd er niet beter op, toch pakte Tzum het voetballend weer op. Schoten van Sietze en Bauke Miedema teisterden de lat nog, maar Wybren Zijlstra liet de 3-2 aantekenen door geklungel in de Koudumer verdediging af te straffen.
Even later was dezelfde Wybren onderdeel van een robbertje vrij worstelen. Erg jammer, het resultaat was dat Wybren kon vetrekken, net als twee spelers van de Oeverzwaluwen. Eén van de ingerukte spelers was de Koudumer keeper. Bauke schoot nog maar eens hard op doel om de gelegenheidsdoelman te verschalken, maar deze gaf geen krimp. De 3-2 bleef dus op het bord. Na afloop was er de conclusie dat hier vanmiddag absoluut niet verloren had hoeven geworden.
Volgende week in Tzum tegen Zeerobben 3, eens kijken of het vizier dan wel op scherp staat.

Verslag: Frouke Bleeker
Zaterdag 18 September