26-08-09 Tzum 1 - Blauwhuis 1
Door: Sjoerd Didden

Opstelling:
Doel: W. Zijlstra.
Verdediging: R.P. Dijkstra, E. van Alphen, K. Meinsma en S. Didden.
Middenveld: J. van Abbema, W. Atsma en H. Westra.
Aanval: R.J. Dijkstra, A. P. Strikwerda en F. Hoekstra.
Wissels: E. Hoekstra, J. Kaandorp en J. W. Oosterhaven.
Trainer /Leider: Jelle Kievit /Johan Hettema

TZUM – Op de woensdagavonden wordt er altijd getraind door de mannen van Tzum 1, maar ditmaal niet. Vanavond stond de laatste oefenwedstrijd vooraf aan de competitie op de agenda. Het betrof een treffen met Blauwhuis 1 onder leiding van Bennie Zeilmaker; voor veel Tzummers een bekend gezicht. Deze man heeft in het verleden Tzum 1 onder zijn hoede gehad. Dan vraag je je toch af: zijn we gegroeid in de loop der jaren, of is er sinds het vertrek van Bennie niets veranderd? Maar enfin, dat is voor later. Nu eerst: de nabeschouwing van de wedstrijd.

1e helft
Met bovenstaande opstelling stuurde Jelle Kievit ons na een degelijke warming-up het veld in. Na enkele “onwennigheden” kwam er spel in het voetbal van Tzum. Via de rechterflank werd er na een minuut of 10 al een goede aanval ingezet. Redmar zag kans via Justin de bal bij Reinout te krijgen, die op zijn beurt een prima voorzet wist af te leveren. In eerste instantie leek het een redding van de keeper te worden, maar Frits was behendig en vlug en kon zo de bal door de keeper zijn handen heen koppen. 1-0! Wat een prima begin van de wedstrijd.
Helaas werd deze voorspoedige opening gauw beantwoord met een doelpunt van de tegenpartij. Door een inschattingsfout van Sjoerd, wist de vleugelspits van Blauwhuis vrij spel te krijgen. Hij passeerde Edwin, die hem niet meer kon uitschakelen, rand zestien en wist ook Wiebren te passeren met een schot rechtsonder in het doel.

Een zure appel voor het team, helaas. Het resultaat was wel dat Tzum sterker begon te spelen en zich geen fouten meer permiteerde. Na 20 minuten voetbal was Tzum dan ook de overheersende partij en hadden we Blauwhuis waar we ze wilden hebben.
We werden zeer gevaarlijk en de flanken werden goed benut. Veel samenspel en het in acht nemen van Jelle’s tips brachten Tzum een 2-1. Edwin ving de bal achterin op en zag Ane Piet uit zijn ooghoeken diepgaan (precies waar Jelle altijd zo op hamert). Met een prima dieptepass werd Ane Piet bereikt, welke beheerst de keeper wist te passeren.
Hierop volgden nog enkele kansen die, spijtig genoeg, niet werden benut. Maar toch: Tzum met een voorsprong en een goede 1e helft de rust in.

RUST
In de rust besloot Jelle de drie wisselspelers in te zetten. Op die manier had iedereen de kans zich te bewijzen, plus Jelle zag wie waar kan spelen en wie waar niet kan spelen.
Een gedurfde tactiek, maar wel één waarvoor een oefenwedstrijd zich prima leent.
De wissels: Johan op de rechtsmidden, Justin op de linksmidden, Harmen laatste man, Jan Willem voorstopper, Erwin linksback. (Edwin, Klaas en Sjoerd op de bank)

2e helft
De tweede helft begon eigenlijk exact hetzelfde als de eerste helft; met onwennigheden.
Alhoewel dit een logische ontwikkeling is met drie wissels, losten deze onwennigheden zich na 15 minuten voetbal nog niet op.
Dit kon je dan ook duidelijk merken aan het voetbal van de tegenstander, want zij kregen hierdoor aanzienelijk meer vrijheid om te voetballen. Na een minuut of 25 was het dan ook raak voor hen. Een aanval via de linkerflank gaf hun vleugelspits de mogelijkheid om aan te nemen, te kappen en vervolgens te schieten. Wiebren kon niets met het gerichte schot; 2-2.
Een enorme teleurstelling onder de mannen van Tzum. Dit was niet nodig, verliezen was niet de doelstelling van vanavond. Jelle reageerde op deze tegentreffer met het wisselen van Wilco voor Klaas, welke zich ondertussen de longen uit het lijf had gerend.
Na 35 minuten was het voetbal nog steeds niet op het niveau van de eerste helft en ook nu wist de tegenstander hier goed gebruik van de maken. Ze werden steeds gevaarlijker.
Om dit gevaar een beetje in te perken besloot Jelle Ane Piet te wisselen voor Edwin en in plaats van 4-3-3 te spelen, gingen we terug naar 4-4-2. Met Harmen op de mid-mid met Klaas en Edwin weer als laatse man. Dit mocht helaas niet baten.
De vleugelspits van Blauwhuis werd wederom via de linkerkant bereikt en deze scoorde op een bijna identieke manier als de tweede goal.
Dit was een harde klap voor Tzum en met nog weinig tijd op de klok, besloot Jelle een laatste wissel uit te voeren. Redmar eruit voor Sjoerd; de laatste energierestanten werden ingezet.
Tot ieders ongenoegen mocht het allemaal niet meer baten en bleef Tzum achter de feiten aanlopen en creëerde het geen kansen meer. De uitslag bleef tot aan het fluitsignaal dan ook steken op 2-3.

Een zeer onfortuinelijke einduitslag voor Tzum 1, maar ook voor het publiek. Deze wedstrijd was van ons, wie dacht dat we die nog uit handen zouden geven...
Maar één ding kan wel gezegd worden: het voetbal gaat vooruit! Oud-trainier Bennie had zelfs gezegd: als jullie zo blijven voetballen, dan kunnen jullie het wel eens ver schoppen in de competitie. Nou, als dat geen teken is van groei in het Tzummer voetbal?

Binnenkort zal het dan ook heven in onze eerste competitiewedstrijd.
Zaterdag 23 November

14:30u Bolsward 3 - Tzum 1