08-08-09 Hielpen 1 - Tzum 1
Zaterdag 08 augustus stond het tweede oefenduel in de voorbereiding van Tzum 1 op het programma. Ditmaal een uitwedstrijd op het mooi gelegen veld van 5e klasser Hielpen.

De opstelling: Wybren kreeg een spoedklus en kon dus niet mee te keepen. Hiervoor in de plaats kwam leider Johan Hettema. In de verdediging Redmar Dijkstra, Edwin van Aplhen, Klaas Meinsma en Erwin Hoekstra. Het middenveld Johan Kaandorp, Harmen Westra, Yko de Jong en Frits Hoekstra. In de aanval: Reinout Dijkstra en Ane Piet Strikwerda. Jildert van der Woud en Jan-Willem Oosterhaven staan wissel.

De voorbereiding: was de warming up in vrouwbuurt nog een zooitje, vandaag was de voorbereiding een stuk serieuzer. Scherpte was er genoeg want er werd beseft dat dit een tegenstander van een heel ander kaliber is dan CVO.

De eerste helft: de scherpte van de voorbereiding vertaalde zich in de wedstrijd al snel in redelijk voetbal. Ondanks dat Hielpen over een beter team beschikt, wist Tzum 1 het ze knap lastig te maken. Door het veld klein te houden en kort te dekken kwam Hielpen niet in het spel. Door druk te houden werd het mogelijk om zelf wat kansjes te creëren. Na een kwartier spelen was de eerste echte kans voor Tzum meteen raak. Ane Piet wist de pass van de keeper te onderscheppen en schoot hem binnen, 0-1! Hielpen begint vanaf nu nog meer druk te zetten maar komt niet echt tot grote kansen, toch weet Hielpen op 2-1 te komen door twee identieke vrije trappen op de rand 16. Keeper Johan Hettema gaat bij deze vrije trappen niet helemaal vrijuit, doordat hij zijn hoek niet goed afdekt.

Na deze twee goals beginnen de kopjes alweer aardig naar de grond te hangen bij de meeste spelers en vloeit het vertrouwen weg. De eerste beste kans die volgt voor Tzum is meteen de gelijkmaker. Johan Kaandorp die goed diep gaat geeft een pass op Klaas die is overgekomen. 2-2. Deze goal geeft weer moed en Tzum begint beter te voetballen. 5 minuten voor rust krijgt Tzum weer een goede mogelijkheid door een balletje breed van Redmar op Ane Piet. Deze rond af en het staat zowaar 2-3! dit is tevens de ruststand

De tweede helft: door het harde werk in de eerste helft weet Tzum dat het de tweede helft lastig gaat worden. De eerste tien minuten is het nog wel te belopen, daarna zijn de laatste energiereserves bij de meeste spelers op. Al snel staat het dan 4-3 voor Hielpen. Ane Piet krijgt nog een kans op de 4-4 maar schiet niet goed in. Hierna loopt Hielpen het laatste kwartier over Tzum heen. De meeste spelers hebben de kracht er niet meer voor en laten hun man lopen. De eindstand wordt bepaald op 8-3. Johan Hettema weet erger te voorkomen door een makkelijk gegeven penalty goed te keren.

Volgende week de eerste bekerwedstrijd tegen Waskemeer. Voor Tzum zaak om de lijn van de eerste helft door te zetten.
Zaterdag 16 November

14:30u Tzum 1- Ons Sneek 3