September 2009
Een-Tweetje september 2009

Atze Bosch

Iedereen die enige tijd bij onze club rondloopt zal hem gekend hebben: Atze Bosch. Rechtsbuiten, rechtshalf, ja zelfs als verdediger speelde hij een flink aantal jaren in het eerste elftal. Ook speelde hij een tijdje in het tweede. Samen met hem het centrale verdedigingsduo vormend mocht ik in die periode verscheidene spitsen van de tegenpartij tot wanhoop drijven.
Atze was als speler beslist niet lui, was behoorlijk snel en had een aardige voorzet. Zo af en toe zeilde zo’n voorzet in de goal en was de geboorte van een wonderschoon doelpunt een feit. Verbaal was hij over het algemeen in het veld niet erg aanwezig. Dit veranderde alleen wanneer er in zijn ogen sprake was van onrecht. Een medespeler die te hard werd aangepakt, een scheidsrechter die een wel heel verkeerde beslissing nam, alleen dan liet Atze zich horen. Maar dan wel op een manier waar je niet omheen kon.
Dit rechtvaardigheidsgevoel kwam ook in andere hoedanigheden naar de oppervlakte. Zo wenste hij een tijd lang niet uit te komen voor het eerste elftal. De exacte aanleiding is mij met de jaren ontschoten maar Atze voelde zich door de trainer van die dagen, Jaap Pander, niet rechtvaardig behandeld. Reden voor Atze om in het tweede te gaan voetballen en zich pas weer voor het eerste beschikbaar te stellen toen er een nieuwe trainer was.
Een trainingbeest is Atze nooit echt geweest en zeker niet als het ging om duurlopen. In de jaren dat ik met hem heb mogen samenspelen was hij tijdens het betere loopwerk meestal in mijn buurt te vinden. Achteraan dus. Maar tijdens wedstrijden stond hij er. Dan liep hij niet achteraan, maar ging hij juist voorop in de strijd.
Atze was bij de vereniging niet alleen actief als voetballer. Meerdere jaren is hij leider geweest van verschillende jeugdteams. De wedstrijden bekeek hij, staande langs de lijn, zwart shaggie in de mondhoek, al observerend. Heel af en toe kwam er een aanwijzing. Maar dan wel één die hout sneed. Dit bracht rust in zo’n jeugdig team. Geen geschreeuw vanaf de zij- of achterlijn, maar zinnige aanwijzingen, meer niet.
Aan onze huidige accommodatie heeft Atze ook, letterlijk, zijn steentjes bijgedragen. Kalkzandsteen blokken plakken voor de binnenmuren, het metselen van de overige muren, maar ook flink wat timmerwerk is uit zijn handen gekomen. In de zomer van de bouw was hij bijna elk vrij uur op de Smidsreed te vinden. Hem vragen om wat te doen was niet nodig. Hij kwam uit zich zelf wel.
Ook was hij in de jeugdcategoriën, maar ook in de daaropvolgende jaren mijn vaste kaatsmaat. Samen in het perk, met wisselende opslagers, wisten we met enige regelmaat beslag te leggen op een prijsje. Met als hoogtepunt het winnen van de eerste prijs, een miniatuur telegraaf, op de revanche bondspartij in Oosterbierum en als diepte punt het niet winnen van de “bond” een week daarvoor in ons eigen Tzum.
Het laatste jaar zagen we hem wat minder. Een hardnekkige blessure belette hem te voetballen en wonen deed hij in Franeker met Annelies Laanstra. Toch liet hij regelmatig zijn gezicht zien.
Tot we het verschrikkelijke bericht kregen dat we hem moesten gaan begraven. Atze zou op 30 september zijn 45ste verjaardag gevierd hebben.

Programma Vr 12 Oktober

19:30 Tzum 35+1 - Mulier 35+1