Oktober 2009
Een-Tweetje oktober 2009

Herfst

Het is 24 oktober 2009, de dames spelen tegen die van Minnertsga. We genieten van een biertje in de kantine, onze eigen wedstrijd is gespeeld en die van de dames bekijken we met een schuin oog. We zien de speelsters ploeteren op een met bladeren bezaaid veld, de lucht is strak donkergrijs en het miezert een beetje. In de wetenschap dat dit de laatste uren zijn van de zomertijd dringt het duidelijk door: het is herfst!
Sinds het schrijven van het vorige Eén-Tweetje, waar ik overigens veel reacties op gehad heb, is er veel gebeurd. Zo is het imperium van Dirk Scheringa omgevallen en dit heeft zo zijn gevolgen gehad. We zagen beelden van schaatsers die door de schaatsbond toegestuurde stukjes stof over de naam van sponsor, de DSB bank, moesten naaien. Ook alles en iedereen die iets met de voetbalclub AZ is voor een microfoon en/of camera getrokken om zijn of haar verhaal te doen. Dat deze club gedoemd is tot een terugkeer naar de anonimiteit lijkt wel bijna een zekerheid. Ook mijn clubje, SC Heerenveen, is in zwaar weer gekomen. Het uitblijven van punten was blijkbaar niet alleen te wijten aan de cultuurverschillen die trainer Trond Sollied zijn baan kostte. Inmiddels staat alleen RKC nog onder “ons”. Dit zolang deze club niet ophoudt met te bestaan. Of ineens heel veel punten gaat pakken natuurlijk.
In Leeuwarden zien we heel wat blijere gezichten. De held hier heet Mark de Vries, al noemen ze hem in de stad van de Oldehove liever Mark de Leeuwarder. SC Cambuur staat bovenaan en dit willen ze weten ook. Op mijn werk hoef ik met niemand te beginnen over voetbal. Mensen, waarvan ik in sommige gevallen vermoed dat ze niet eens weten dat er lucht in een bal zit, beginnen spontaan over hoe goed het bij “hun” club wel niet gaat. En natuurlijk hoe slecht het gaat bij dertig kilometer verderop (DKV) en hoe fijn ze dit vinden.
In Tzum lijkt zich het gebruikelijk herfstbeeld te laten zien. Het eerste elftal speelt vaak aardig mee, maar vergeet bijna even vaak doelpunten te maken en verliest dus de meeste van haar wedstrijden. Dit beeld kennen we van voorgaande jaren. De dames spelen met veel enthousiasme, winnen eens een wedstrijd, verliezen er eens één, maar bieden altijd spektakel. Doelpunten vallen als rijpe appelen uit de boom als zij spelen. Ook dit beeld komt niet onbekend voor. Over het tweede en bij de jeugd valt ook niet veel bijzonders te melden. Of het moet al zijn dat de toestroom van verslagen van de gespeelde jeugdwedstrijden wat lijkt te stokken. Jammer is dat. Verder is het alsof de herfst geruisloos zijn intrede doet.
Toch is deze herfst niet als alle anderen. Zondag 18 oktober werden we opgeschrikt door het overlijden van Rudy Bouwma. Hiermee hebben we een speler van het eerste uur verloren. Hij was speler in het eerste elftal van de VV Tzum dat deelnam aan een competitie. Later is hij actief geweest als keeper van het tweede en derde elftal. Toen dat door een onwillige knie niet meer ging bleef hij verbonden aan de club als scheidsrechter bij de thuiswedstrijden van de dames. Na het overlijden van zijn vader,oprichter en ere-voorzitter Rients Bouwma, verliest de club weer een van haar vertrouwde gezichten.
Het maakt dat het aangename melancholieke gevoel dat bij de herfst hoort dit jaar niet goed aanvoelt.

Programma Vr 02 Novembefr

19:30 Tzum 35+1 - Arum 35+1